© 2019 by team RSVP

RENOVATIE ATLAS

Door hergebruik te combineren met state-of-the-art materialen en technieken is het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven getransformeerd tot een uitzonderlijk energiezuinig en duurzaam onderwijsgebouw. Het gebouw kreeg vanwege de renovatie een nieuwe naam: Atlas.

Het Hoofdgebouw is in de jaren zestig ontworpen door architect en stedenbouwkundige Van Embden, die ook verantwoordelijk was voor het masterplan voor de TU/e-campus. Het gebouw is van grote cultuurhistorische waarde en hoewel architectonisch van hoge kwaliteit, was het sterk verouderd. Met de renovatie heeft het gebouw een respectvolle upgrade gekregen, waarbij de bestaande structuren en kwaliteiten optimaal zijn benut en versterkt. Het gebouw heeft nu een uitgesproken eigentijdse, hi-tech uitstraling.

De rode trap

De meest opvallende ruimtelijke ingreep wordt gevormd door de centrale rode trap, die vanuit de laagbouw, door de betonnen tafelconstructie heen, tot bovenin de hoogbouw zigzagt. De trap volgt zoveel mogelijk bestaande vloeropeningen, waardoor de bouwtechnische impact beperkt blijft tot de vide in de tafelconstructie. Alle gedeelde voorzieningen, zoals de collegezalen en practicumruimtes, zijn rond de trap gepositioneerd. De schijnbaar simpele ingreep vormt hierdoor letterlijk de spil van het gebouw. De trap fungeert tegelijkertijd als ruimte-scheidend element én als verbindende factor tussen de twee faculteiten die aan weerszijden van de trap gehuisvest zijn.

 

Slimme gevel

Met een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat behoort Atlas tot de duurzaamste educatieve gebouwen ter wereld. Dat komt onder meer door de toepassing van intelligente systemen en nieuwe materiaaltoepassingen, onder meer in de nieuwe gevel. Deze vliesgevel bestaat uit drievoudige zonwerende beglazing (triple glazing) met aan de binnenkant een zon- en lichtwerend doek met een warmte-reflecterende coating. ’s Nachts wordt de binnenzonwering neergelaten, zodat de glazen gevel zich kan meten met een geïsoleerde spouwmuur. Het systeem voorziet het gebouw bovendien van ‘nachtspoeling’: bij mooi weer openen ’s nachts de bijzondere parallelle uitzetramen om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren.

 

Living Labs

Het hele gebouw is uitgerust met slimme systemen, waaronder Smart Energysaving Lighting. Dat is intelligente LED verlichting, waarbij elk lichtarmatuur is uitgerust met een apart IP-adres en diverse sensoren. Elke lamp is afzonderlijk aan te sturen en de sensoren zijn per IP-adres afleesbaar. Via een smartphone app kunnen studenten en medewerkers de lampen het dichtst in de buurt dimmen of feller zetten. Dit zorgt voor energiebesparing én maakt het Atlasgebouw geschikt als Living Lab voor onderzoek op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Bijvoorbeeld naar de invloed van lichtsterkte op winterdepressie. Het resultaat is een inspirerend en intelligent gebouw dat niet alleen bij oplevering duurzaam is, maar ook bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Locatie
Den Dolech, Eindhoven (NL)

Start opdracht
2014

Ingebruikname
2019

Opdrachtgever
Technische Universiteit Eindhoven

 

Ontwerpteam
team RSVP Total Engineer, een samenwerking tussen Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz.

Programma
Onderwijsvoorzieningen voor twee faculteiten (ID en IE&IS) met collegezalen, flexibele studiegebieden en studieverenigingen. Kantoorruimtes met vergaderfaciliteiten (College van Bestuur, staff, onderzoek en diensten). Restaurant, fietsenstalling en tentoonstellingsfaciliteiten. Totaal: 41.504 m² BVO

Fotografie
Jannes Linders, Egbert de Boer